Amsterdamse kruisjes voor AFC Ajax

De studio heeft de cross-stitch tapijt van Leoxx op creatieve en Mokumse wijze toegepast.

Toen de studio nog geen week de opdracht binnen had om een interieurontwerp te maken voor de Amsterdamse voetbalclub AFC Ajax, liep ik op de Design District in Zaandam tegen het net gelanceerde Cross-stitch tapijt van Leoxx  aan. Dit was een bijzonder gevoel. Leoxx had op de stand diverse stalen liggen van hun nieuwe product. De achterliggende gedachten van Leoxx was een soort van tapijt uit de Barok tijd te creëren in een tapijt.

> bekijk deze opdracht in de portfolio

AFC Ajax - amsterdamse kruisjes tapijt - Leoxx cross-stitch - ingezoomd
Cross-stitch tapijt van Leoxx

Met de opdracht van AFC Ajax om een nieuw eigentijds ontwerp te bedenken voor het directiegedeelte, had ik bij het zien van deze ‘kruisjes’ een heel ander gevoel…Ik zag geen Barok, ik zag Amsterdamse kruisjes. Kruisjes voor een echte Amsterdamse topvoetball club! Weliswaar waren ze niet gebundeld in kruisjes van 3 en zag ik een staal met rood, zwart* en witte kruisjes, maar ik rook ook mogelijkheden. Met de staal op zak en een meeting met Leoxx ging ik over enthousiast naar de studio.

*zwart past natuurlijk niet bij de club kleuren!

AFC Ajax - kantoren - vergaderruimte met fotowand
Vergaderruimte kantoor AFC Ajax
AFC Ajax - kantoren -  historisch fotowand De Meer
Fotowand met historisch beeld in De Meer

In de eerste meeting met Leoxx werden ook zij geprikkeld door mijn voorgestelde idee voor deze boeiende opdrachtgever. Zeer bereid om gezamenlijk verder te denken, kwamen ze er al snel uit dat het tapijt ook geleverd kon worden in alleen rood-witte kruisjes. Het motief kon niet aangepast worden, maar met veel denk en schetswerk ontstond er toch een beeld van het allereerste gevoel wat ik kreeg bij het zien van de staal…Amsterdamse kruisjes voor een Amsterdamse voetballclub.

"'Momentum, toeval of het onbewuste oog...?'"

Door veel gepuzzel en schuiven met kruisjes is het ontwerp zo geworden dat onder de bureaus en vergadertafels de ‘kruisjes’ intensiteit toeneemt en zo uitloopt naar buiten. Verder kom je in de hal en overige ruimtes zo nu een dan een gebundeld groepje tegen. Ikzelf ben zeer tevreden met het eindresultaat van de gehele renovatie, maar ik krijg nog steeds dat ene gevoel wanneer ik binnen loop bij club. Soms heb je dat als ontwerper, dat je niet dagen of weken lang moet brainstormen op zoek naar dat ‘creatieve idee’…, heel soms is het daar gewoon en valt het in je schoot. Momentum, toeval of het onbewuste oog dat in het achterhoofd zoekend is naar inspiratie? Laat het een combinatie van die drie zijn geweest..:-)

> bekijk deze opdracht in de portfolio